USA by uvítali dlhšie pôsobenie špeciálnych jednotiek SR v Afganistane

31.05.2012 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) - Spojené štáty americké by uvítali, ak by Národná rada SR predĺžila mandát príslušníkov slovenských špeciálnych síl, ktorí pôsobia v operácii ISAF v Afganistane. Povedal to dnes americký veľvyslanec Theodore Sedgwick počas stretnutia s ministrom obrany SR Martinom Glváčom (Smer-SD).

Slovenská špeciálna jednotka má v súčasnosti schválený mandát pre tri rotácie. Šéf silového rezortu potvrdil, že parlament by sa mal otázkou jeho predĺženia zaoberať už v najbližšom čase. V súčasnosti na východe Afganistanu pôsobí už druhá šesťmesačná rotácia príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny. Tí sa naposledy do pozornosti médií dostali tým, že prispeli k zadržaniu jedného z veliteľov Talibanu, priamo napojeného na sieť al-Káida.

"Teší ma, že naši vojaci robia Slovensku dobré meno. Každá pozitívna zmienka zo zahraničia o ich práci v operáciách nám pomáha zlepšiť verejnú mienku u nás doma. Ľudia potom nemajú pocit, že peniaze investované do armády, sú zbytočné," povedal Glváč.

O dobrej spolupráci medzi americkými a slovenskými vojakmi svedčí podľa veľvyslanca Sedgwicka aj spoločná príprava jednotiek špeciálnych síl. Tie by mali už od piatka (1.6.) v priebehu celého júna cvičiť vo výcvikovom priestore Lešť. Na tento účel pricestuje na Slovensko do 40 príslušníkov americkej armády s vojenskou technikou.
 

Vyberte región